Grįžti prie savo šaknų ir senai užmirštų malonumų – atrodė, kad toks buvo populiarėjantis pasaulinis moto. Modernizacijos ir technologinio tobulėjimo kontekste, pakvaišusio gyvenimo rimto išalinti žmonės nusprendė, kad senai pamišti malonumai yra puiki išeitis iš šios alinančios situacijos. Maisto gaminimas yra būtent tai.
Kad maisto gaminimas neabejotinai populiarėja, nepaisant restonarų ir kitų viešųjų maitinimo įstaigų plėtros, aiškiai rodo ir augantis receptų puslapių ir kulinarijos tinklaraščių skaičius internete. Atrodo, kad save realizuoti norintys kulinarai-mėgėjai naudojasi proga ir pristato save pasauliui. Tokios tos interneto galimybės.
Prie to pridėkite koronaviruso sukeltą pandemiją ir iššauktą karantiną, kuris verčia žmones užsidaryti namie bei atėmė iš jų galimybe valgyti viešoje vietoje (visos maitinimo įstaigos paprasčiausiai nedirba), maisto gaminimas namie tapo ne tik atskiru malonumu, bet ir neišvengiamybe.
Bet… Bet jei į šį mixą įdėsime dar viena dominuojančią tendenciją – ekologiškumą ir gamtos puoselėjimą – turėsime labai įdomų darinį. Daug žmonių ieško ne tik kaip gaminti maisto produktus. Jie nori žinoti būtent apie ekologiškų produktų gamybą ir receptūrą. Todėl internetinės paieškos užklausos apie ekologiško maisto gamybą, ekologiškų produktų įsigijimą el. parduotuvėse ir ekologiško maisto receptūrą pastaruoju metu auga sparčiau nei kitos susijusios sritys.
Gali pasirodyti, kad ekologiško maisto gamyba nieko nesiskiria nuo įprasto maisto ruošimo. Tame yra dalis tiesos: visgi tai yra tie patys produktai, tik užauginti skirtingais būdais. Galbūt ekologiški produktai kitaip reaguoja į gamybos ir apdirbimo procesus (pvz. temperatūros pokyčius), bet visumoje receptai ir informacija apie eko maisto ruošimą turėtų išlikti tokia pati. Bet čia yra pamirštama viena svarbi detalė: ne visada ekologiška produkcija yra taip lengvai pasiekiama ir tikrai vargu ar rasite visus reikiamos produktus vienoje vietoje.
Jei norite pasigaminti patiekalą pagal surastą neekologiškų produktų receptą, vargu ar galite tikėtis lengvai surasti visus receptūroje nurodytus produktus. Net jei pavyks tą padaryti, turbūt reikės pirkti iš kelių skirtingų šaltinių ir laukti pristatymo skirtingais laikais. Kadangi ekologiški maisto produktai dar nėra mainstream'as, retesnių produktų tikrai nerasite jų ekologiškame variante. Todėl jei tikrai norite pasigaminti ekologišką patiekalą, jums derėtų ieškoti ir atitinkamai ekologiško maisto receptų, nes jie yra ruošiami atsižvelgniant į lengvai prieinamus produktus esančius prekyboje. Todėl dažnai ekologiškai receptais dalinasi patys tokių produktų pardavėjai (žr. https://www.ekorojus.lt).
Į tai galite žiūrėti kaip į trūkumą, tačiau tai galite priimti ir kaip iššūkį bei savotišką avantiūrą bei nuotykį. Kaip pasigaminti skanų, ekologišką ir sveiką patiekalą su ribotu priėjimu prie ekologiškų maisto produktų? Tai yra klausimas kiekvienai (-am) iš jūsų!